TZ: Strana Levice se připojuje k mezinárodnímu prohlášení k válce na Ukrajině

Středo a východoevropské levicové strany ve vzájemné spolupráci vydaly prohlášení k válce na Ukrajině, ke kterému se připojila také strana Levice. Dále jsou pod prohlášení podepsáni Sotsialnyj Rukh z Ukrajiny, Svaz levice (Vasemmistoliitto) z Finska Kairiųjų Aljansas z Litvy, polská strana Razem a Democracy and Solidarity Party (Demos) z Rumunska a z Česka hnutí Budoucnost.

Členka Celostátního výboru Levice, Martina Veverková, připomíná: „Strana Levice bezprostředně po jejím začatku odsoudila Putinovu válečnou agresi vůči Ukrajině a vyjádřila plnou solidaritu lidem na Ukrajině. Nadále podporujeme kroky, které mohou vést k co nejrychlejšímu ukončení válečného konfliktu. Zároveň trváme na tom, že v civilizační povinnosti evropských států je udělat vše pro zajištění důstojných životních a pracovních podmínek všech uprchlíků a uprchlic.“

Veverková dále doplňuje návrh konkrétního kroku, který by mohl válkou zmítané Ukrajině pomoct. „Okamžité odpuštění ukrajinského zahraničního dluhu, technicky zajištěného převzetím Evropskou centrální bankou, považujeme za smysluplný prakticky projev solidarity, který Ukrajině do budoucna umožní postavit se na nohy. Země, která se brání agresi, nemůže být ještě zatížena splácením dluhu, na který vydává 10-15 procent svého HDP. Splácení tohoto dluhu však nesmí přejít ani na bedra občanů EU.“

Překlad zmíněného prohlášení najdete zde: http://new.jsmelevice.cz/wp-content/uploads/2022/03/Solidarita-levice-s-Ukrajinou.pdf

Kontakty na citované:
Martina Veverková – veverkova.martina@seznam.cz, 728 373 841